Nagelbijten afleren: je hebt het vast al vaak geprobeerd. Want je hebt er last van. Nagelbijten is een gekke gewoonte; de hele tijd een vinger in je mond hebben is toch een beetje vreemd… Het doet ook zeer, zo’n randje dat nét te ver afscheurt. Hup, heb je weer een bloedend randje bij je nagels. En eerlijk is eerlijk: echt mooi staan die afgekloven nagelrandjes ook niet, toch?

Tijd om definitief van het nagelbijten af te komen!

Wat is nagelbijten?

Even terug naar de basis: nagelbijten aan de vingers staat in de medische wereld bekend als onychofagie. Het kan ontstaan door stress, verveling of nervositeit. Misschien bijt jij nagels om praktische redenen (een los stukje nagel) en ga je daarmee verder dan de bedoeling was, misschien doe je het nagelbijten onbewust, maar misschien is het wel dwangmatig. Vaak heeft nagelbijten een aanleiding, denk aan spanning of stress, angst, eenzaamheid of verveling.

Volgens Wikipedia zijn er wereldwijd meer dan 600 miljoen nagelbijters. Je bent dus zeker niet alleen! Nagelbijten komt heel veel voor. En vrijwel al deze mensen willen er dolgraag vanaf!

Het begint vaak op jonge leeftijd en gaat vaak vanzelf over. Veel kleuters en pubers bijten (onbewust) op hun nagels. Maar de meesten groeien hier overheen. Maar soms gebeurd dat niet en hou je als volwassene deze vervelende gewoonte.

Wat zijn de gevolgen van nagelbijten?

Buiten dat het gewoon écht niet mooi is, maak je met nagelbijten grote kans op medische gevolgen. Het is dus niet zo onschuldig als het lijkt!

De ruimte onder je nagels is een broedplek voor bacteriën, ze gedijen er prima! Onder andere de bacteriën die salmonella en E.Coli veroorzaken zitten er graag. Ga je met je tanden aan je nagelranden knabbelen, dan komen die bacteriën dus regelrecht in contact met je mond. Ai… Wordt jij net zo misselijk van dit idee als ik? Doordat deze bacteriën in je mond terecht komen, kan je last krijgen van diarree en maagkrampen.

Dat is er slechts één…

Door het ontstaan van wondjes na het nagelbijten, kan je bacteriën in de wond oplopen die schimmels in de huid kunnen veroorzaken. Of het Humaan Papillomavirus, dat ook graag z’n gang gaat onder je nagels, waardoor wratten en tandproblemen kunnen ontstaan.

Nog niet overtuigd?

Tanden van een nagelbijter kunnen verschuiven of zelfs een afwijkende vorm krijgen. En ook je tandvlees kan infecties oplopen en kan je er een slechte adem van krijgen…

Nog andere redenen nodig om te gaan starten met nagelbijten afleren?

Nagelbijten afleren: hoe kom je er écht vanaf?

Nagelbijters; we get you. Dikke kans dat jij het nagelbijten echt heel graag wilt afleren. Dat je klaar bent met deze gewoonte en op weg wilt naar gezonde en mooie nagels. Nagels die je durft te laten zien, in plaats van wilt verbergen. Dit is wat je kan doen:

  • Start met een anti-nagelbijt-nagellak, zoals Herome Bye Bite. Deze nagellak heeft een hele vieze smaak. Iedere keer dat je je nagels in je mond wilt stoppen, proef je deze vieze, bittere smaak. Het helpt je om het nagelbijten direct te stoppen. Het is een besef moment. Je wordt herinnert aan de gewoonte waar je zo graag van af wilt. Het kan je helpen op dit moment op kauwgom te gaan kauwen.
  • Het helpt vaak je nagels iets korter te houden, zo valt er weinig te bijten. En nagelbijten tot het gaat bloeden is echt niet fijn en heb je dagenlang last van.
  • Zoek naar afleiding wanneer je in de gaten hebt dat je wilt gaan nagelbijten. Doe dan iets met je handen. Moeilijk om iets fysieks uit te voeren en ondertussen nagel te bijten! Ga je daarentegen zitten Netflixen, dan maak je het jezelf alleen maar makkelijker om te gaan knabbelen aan je nagels.
  • Zet je er actief voor in! Sta achter je besluit om ermee te stoppen. Niks gaat banzelf, ook dit zal je niet komen aanwaaien. Je moet er actief mee aan de slag om van het nagelbijten af te komen. Denk aan hoe trots je op jezelf zal zijn wanneer het je is gelukt!
  • Beloof je zelf iets moois bij bepaalde stappen. Een beloningssysteem is een extrinsieke motivatie die jou goed kan helpen om je doelen te bereiken. Stel meerdere kleine doelen en verbind daar je beloning aan. Dus: 1 dag niet gebeten = iets lekkers voor jezelf. 3 dagen niet gebeten = een spa avondje bij je thuis. 1 week niet gebeten = een nieuw nagellakje uitzoeken.  2 weken niet gebeten = een avondje bios! 1 maand niet gebeten = lekker uit eten. Welke beloning je kiest is natuurlijk aan jezelf, dit zijn slechts voorbeelden. Maar maak het leuk voor jezelf en als dit jou motiveert, is daar niks mis mee!
  • Wanneer je vooruitgang ziet en je nagels mooier worden, wil je er waarschijnlijk steeds liever vanaf blijven. Zonde om dat mooie resultaat weer te vernielen met nagelbijten! Koop een nagellak kleur die jij mooi vind en lak er je nagels mee. Dit veranderd de structuur van je nagels zoals jij die in je mond voelt en ook dit triggert jou weer, want het is anders dan je gewend bent. Bovendien staat het super mooi en zal je het zonde vinden dit mooie resultaat te verstoren. Dit kan overigens ook bij mannen! Nagellak voor mannen is super populair.
  • Als je nagels op een normale lengte zijn, kan het helpen een laagje BIAB aan te brengen. Hiermee leg je een stevige laag op je eigen nagel. Deze krijg je niet zo snel stuk! Bedoeld om nagels te verlengen en te versterken, maar prima om ook het nagelbijten een stuk moeilijker te maken!

Natuurlijk hoop ik dat deze tips je helpen. Dat je handvatten hebt gekregen om mee aan de slag te gaan en dat je je gemotiveerd voelt. Want alle tips zijn handig, maar jij bent degene die het moet doen. Ook wanneer de moed je even in de schoenen zakt.

Gebeurd dat? Zoek dan hulp. Vertel je naasten over je plannen om te stoppen met nagelbijten. Zij kunnen je helpen wanneer jij het even dreigt te verliezen. De eerste dagen zullen het meest moeilijk zijn. Zodra er resultaat komt, is het makkelijker om niet te nagelbijten, ook omdat je er dan al snel aan went dat je niet meer nagelbijt.

Helpen alle hier beschreven praktische tips je onverhoopt niet, dan is het slim om professionele hulp in te schakelen. Raadpleeg hiervoor je huisarts.

Ik wens je heel erg veel succes met deze uitdaging! Ik weet zeker dat je het kan en dat je supertrots op jezelf zal zijn over een paar weken. Houd vol!

Bronnen: Wikipedia, hln.be, huisarts.nl

Geef een reactie