Nagels vijlen; het 1e wat je doet als je weer een nieuwe nagellak kleur gaat opzetten. Het zorgt niet alleen voor de juiste vorm van je nagels, het geeft ook een verzorgde uitstraling. Maar hoe vijl je je nagels nou op de juiste manier? Hoe zorg je ervoor dat je nagels niet beschadigd raken door het vijlen? En wist je al van de vele vormen waarin je je nagels kan vijlen?

In dit artikel lees je alles over je nagels vijlen. Hoe jij er zelf voor kan zorgen dat jouw nagels er op en top uitzien. En: laat je verbazen over de vele vormen waarin je je nagels kan vijlen!

Waarom je nagels vijlen?

Gevijlde nagels geven een verzorgde uitstraling. En het is goed voor je nagels! Wist je dat je nagels zo’n 2 tot 3 milimeter per maand groeien? Dat lijkt niet veel, maar op een nagelgrootte is dat het wel. Als je een gellak kleur draagt, zie je na een aantal dagen ook goed dat er een uitgroei komt bij je nagelriemen. Simpelweg omdat de nagel groeit en er op het nieuwe stukje nagel natuurlijk geen gellak zit.

Je nagels bestaan uit 3 lagen:

  • De bovenste laag is de hoornlaag. Deze laag kan, bijvoorbeeld bij uitdroging, los laten. Dit noem je splijtende nagels.
  • De middelste laag is de keratine laag. Deze laag neemt alle voedingsstoffen, vocht en vet op.
  • De derde en onderste laag is de bevestigingslaag, deze zit vast aan de huid.

Bij het knippen van de nagels gaan de verschillende lagen open staan. Daarom is het vijlen van de nagels beter dan het knippen van de nagels, hiermee worden splijtende nagels voorkomen. Ja, dit geldt ook voor mannen! Weg met de nagelknippers.

Je nagels vijlen, maar in welke vorm?

Je kan je nagels in vele vormen vijlen. Echt waar, ik was verrast over de creativiteit die er in de loop der tijd is ontstaan als het aankomt op nagelvormen. En ze zijn echt niet allemaal even makkelijk! Maar ik ga je er geen een onthouden, ik neem ze hier stuk voor stuk met je door.

Vormen nagels

Nagelvorm oval - ovaal

Ovale nagels

Je nagels in een ovale vorm: het uiteinde van de nagel is wat rond. Een erg praktische nagelvorm voor wanneer je langere nagels hebt! Je bereikt deze nagelvorm door van de zijkanten van de nagels minimaal weg te vijlen, terwijl je de bovenkant mooi rond maakt.

Nagels vijlen: stiletto

Stiletto nagels

Gedurfd en lekker eigenwijs; met stiletto nagels maak je echt een statement! Voor een stiletto nagel moet je nagel iets langer zijn. Lukt dat niet met je eigen, misschien wat zachtere nagels? Dan gaat een goede laag BIAB je zeker helpen! Je vijlt je nagel in stiletto vorm door deze al vanaf de aanzet wat richting het midden te vijlen. Het is best een kunst om stiletto nagels in de juiste vorm te vijlen, want voor je het weet zit de punt van je stiletto ineens niet meer in het midden…

Nagels vijlen: almond stijl

Nagels in Almond style

Misschien ben je al bekend met de term ‘perfect almond shape’, oftewel je nagels in de vorm van een amandel. Dit is een nagelvorm die je heel veel ziet. Het is vrij klassiek, maar ook heel sophisticated.

Nagels vijlen: lipstick stijl

Lipstick-vormige nagels

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik er zelf nog nooit van had gehoord, laat staan dat ik het zelf heb gezien… Maar het bestaat! Nagels in lipstick vorm: 1 schuine kant en 1 rechtere zijde van de nagel. Ga niet te ver met vijlen, voor je het weet is je lipstick nagel verwoest. Leuke twist: doe 1 nagel in lipstick vorm!

Nagels vijlen: ronde vorm (round)

Round

Ronde nagels zijn eigenlijk ‘gewone’ nagels. Dezelfde vorm als bij de ovale nagels, maar ovale nagels zijn iets langer.

Nagels vijlen: pointed stijl

Pointed nails

Ja, weer zo’n nagelstijl die heel gedurfd is! Een beetje in de categorie van de stiletto nagels, maar dan toch weer net anders. ‘Pointed nails’ hebben een scherpe punt in het midden van de nagel en de nagel is iets korter dan bij de stiletto nagel.

Nagelsvijlen: cut-out vorm

Nagels in cut-out stijl

Ook deze was mij absoluut onbekend: nagels met een soort uitsparing aan de bovenkant van de nagels. Lekker creatief! Dat zeker. Het lijkt me wel wat pielen om de ronding te maken… Als je ‘m ooit hebt gemaakt; let me know!

Nagels vijlen: square rounded vorm

Square-round nagels

Mijn persoonlijke favoriet en de stijl die het beste bij mijzelf en mijn nagels past: de square met afgeronde hoeken. Het is de look van de square nagel (vierkant), maar dan met iets afgeronde hoeken.

Nagels vijlen: edge vorm

Edge nagels

De edge nagel is zeker niet alledaags en ook echt een statement-waardige look voor je nagels. Zullen we ‘m de mijter-look noemen vanaf nu?

Nagels vijlen: squoval vorm

Squoval nagels

Squoval: een combinatie tussen square (vierkant) en oval (ovaal). Deze nagel-vorm heeft veel weg van de square-round nagel, maar bij deze look zijn de hoeken van de nagels nog iets verder afgerond. De top van de nagel is alleen ronder dan bij de ovale nagel.

Nagels vijlen: ballerina/coffin vorm

Ballerina/coffin nagels

Een ballerina nagel klinkt wat beter dan een doodskist nagel, vind je niet? Maar met die laatste benaming snap je ‘m wel meteen… De nagel is helemaal recht op de top en de hoeken zijn ook recht gevijld. Zo ontstaat de coffin-nagel. De benaming balerina-nagel komt van de spitzen van een ballerina.

Nagels vijlen: square (vierkante) vorm

Square (vierkante) nagels

Helemaal square: een rechte top en rechte zijkanten. Opvallend en modern.

Nagels vijlen: trapeze (Wide) vorm

Trapeze/wide nagels

Wijd uitlopende nagels naar de top toe. Nog zo’n vorm die ik niet eerder kende. Deze stijl kan ej het makkelijkste bereiken door het toevoegen van BIAB middels nagelsjablonen en ze daarna mooi in vorm te vijlen. De trapeze nagels zijn, vanwege het brede vlak, erg geschikt voor nailart!

Nagels vijlen: stiletto square vorm

Stiletto square nagels

Last but not least: stilleto square nagels. De stiletto nagel vorm, maar dan met een afgeronde punt.

Welke vorm nagels het beste bij jou past, is natuurlijk helemaal afhankelijk van wie jij bent, wat je doet en simpelweg van wat je mooi vindt. Maar ook de conditie van je nagels speelt een grote rol; scherpe hoeken en punten zijn iets meer weggelegd voor de hele sterke nagels, de rondere nagel vormen passen vaak heel goed bij de wat zachtere nagels (hiermee is de kans op scheuren en afbreken het kleinste).

Het praktische is natuurlijk niet onbelangrijk: een stiletto nagel is misschien niet handig als je dagelijks luiers verschoond of met kinderen werkt. Verder; vooral veel uitproberen om te zien wat jou mooi staat en wat goed voelt.

Moet je je nagels onverhoopt verder afvijlen dan de bedoeling was? Met BIAB nagellak maak je het snel weer goed door zelf je nagel hiermee weer te verlengen.

Welke nagelvijl kan je het beste gebruiken bij je nagels vijlen?

Super belangrijk bij het nagels vijlen is het gebruiken van de juiste vijl. Goed gereedschap zorgt voor goed resultaat.

Vijlen zijn er in verschillende soorten. Je hebt metalen vijlen, glasvijlen en zandbladvijlen. De zandbladvijlen hebben een bepaalde grit-sterkte, welke verteld hoe grof de vijl is. Hoe zit het nou?!!

Welke soort vijl je gebruikt, is afhankelijk van je eigen voorkeur en van de conditie van je nagels. Heb je brozere nagels, dan is een glasvijl of een fijne zandbladvijl aan te raden. Bij sterkere nagels is een grovere zandbladvijl of een metaalvijl prima.

Zandbladvijlen zijn er in verschillende sterktes (gritsterktes), welke wordt aangegeven met een getal. Hoe hoger het getal van het grit, hoe fijner de vijl is. 180 grit is een fijne nagelvijl voor het inkorten en in vorm vijlen van de nagels, maar bij brozere, dunnere nagels is een 240 grit vijl ook zeker een optie.

Welke techniek gebruik je bij het nagels vijlen?

De meest gemaakte fout bij het vijlen van de nagels, is het ‘heen en weer zagen’. Dus het van links naar rechts bewegen van je nagelvijl op je nagel. Dit werkt wel lekker snel, maar maakt ook de kans op beschadigingen van de nagel erg groot.

Liever vijl je 1 richting op: vanaf de zijkant van de nagel naar het midden toe. Dat geldt voor beide kanten van de nagel. Zet je nagelvijl met een hoek van ongeveer 45 graden tegen de nagel aan. Dit is de ideale hoek voor het vijlen van de nagels. Nog een laatste techniek-tip: vijl niet te veel van de zijkanten weg. Als de nagel daar te dun wordt, gaat deze makkelijker scheuren en krijg je ‘haaltjes’ aan de nagels. Zonde!

De beste verzorging voor je nagels na het vijlen

Je nagels worden ontzettend gelukkig van een fijne nagelriemolie. Hiermee houd je je nagelriemen soepel, maar het is ook heel voedend en hydrateren voor de nagels zelf (mits er uiteraard geen nagellak of gellak op de nagels zit). De olie dringt echt door de hoornlaag van de nagel heen, naar de 2e laag (de keratine laag) die de olie opneemt. Maar: je huid rondom de nagels wordt erg blij van een fijne handcreme. Zo blijft ook de huid van je handen zacht, soepel en gehydrateerd. Zeker wanneer je veel met water werkt , is goede verzorging voor handen en nagels essentieel.

Geef een reactie